De Haarlemse architect Cornelis Jouke Blaauw was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Deze stijl in de bouwkunst valt op door expressieve en organische vormen, en is verwant aan het expressionisme. Een belangrijk kenmerk is het gebruik van baksteen en rijke versieringen, zoals glas in lood. De vaak plastische gevels zijn meestal gevuld met laddervensters en worden bekroond met steile daken en soms zelfs torentjes.

Het gebouw is uniek gelegen aan de rand van de Wageningse Berg met uitzicht over de Betuwe. De tuin rondom is al even bijzonder met prachtige oude bomen en bouwwerken die verwijzen naar het landbouwkundig onderzoek van weleer.

Vanwege de vorm van het gebouw en de ligging parallel aan de Rijn kreeg het Laboratorium voor Plantenfysiologie in de volksmond al snel de naam ‘Schip van Blaauw’. Een van de meest karakteristieke elementen is een uitstulping aan de westgevel. Deze houten constructie vormt duidelijk een boeg van een schip waarlangs het water sierlijk golft...
 

Schip Boeg

 

Zuidzijde
 

Noordzijde
 

interieur Schip